Bohinj

Bohinj

Deze website bespreekt Slovenië als algemeen vakantieland. Het land kent een hoop verborgen parels, maar Bohinj is toch wel één van de mooiste plekken. Het is minder bekend dan Bled, maar wat ons betreft wel mooier. Het meer van Bohinj ligt op zo’n 20 kilometer van Bled. In het hoogseizoen is het in Bled vaak onaangenaam druk. De capaciteit van de wegen is te klein en vaak betekent dit dan van aan de afrit van de snelweg tot aan het meer van Bled druk verkeer moet trotseren. Eenmaal ter plaatse is de zoektocht naar een vrij parkeerplekje een moeilijke opdracht. De infrastructuur is niet aangepast aan de hoeveelheid toeristen, maar parkeertarieven zijn dit uiteraard wel. Na wat doorrijden, zo’n 20 kilometer, bereikt men het meer van Bohinj. Hier is het normaal rustiger, maar op drukke dagen in het hoogseizoen liggen de terreinen rond het meer vol zonnekloppers. De omgeving van dit meer heeft meer te bieden en het voelt allemaal natuurlijker en mooier aan. Mocht je dus een leuke plek zoeken om te vertoeven, dan kan het geen kwaad om deze omgeving eens te bekijken. We starten met een uitvoerige beschrijving. 

Ribčev Laz

Komende uit Bled, dan arriveert men in Ribčev Laz. Het is meteen ook de mooiste plek van het meer van Bohinj. Hier kan men wat hotels en horecazaken aantreffen. De Johannes de Doperkerk en het brugje zijn de symbolen van de streek. Men kan een wandeling rond het meer maken – zo’n 5 kilometer. Absoluut een aanrader. Bij voorbaat maak je de wandeling op een iets mindere dag. Nauwelijks toerisme, rust en wondermooie plekjes wisselen elkaar af. In Ukanc kan men en camping opmerken. Iets hoger ligt de kabelbaan. Met een kabellift ga je naar een bergstation op 1540 meter hoogte en vervolgens kun je met stoeltjesliften tot 1800 meter gaan. Daar kan men dan beginnen met een heuse bergwandeling.

Het meer van Bohinj

Agatha Christie beschreef het meer als volgt: ‘te mooi voor een moordzaak’. De toon is meteen gezet. Het is één van de mooiste dalen van de Alpen. Het meer ligt in de schaduw van de machtige Triglav (hoogste berg van Slovenië) en andere hoge bergen die de 2000 meter overschrijden. Het water is kristalhelder en vissen spotten is dan ook geen probleem. Rust primeert hier. Enkele foto’s om de feeërieke sfeer wat weer te geven:

De eerste foto is getrokken in Ribčev Laz. Het is de populairste plek aan het meer. De tentjes merkt men op aan de camping in Ukanc. De tentjes liggen op zo’n 5 meter van het weer. De laatste foto is getrokken tijdens een regenachtige dag. Geen volk te bespeuren langs het wandelpad. Ook dat is eigen aan een dal natuurlijk. Wolken komen plots opzetten en voor je het weet regent het uren aan een stuk. Ook dat heeft zijn charme.

In de buurt

Niet enkel de paradijselijk rust en de natuurpracht is de reden waarom het meer van Bohinj me meer kon bekoren dan het meer van Bled. De ligging is fenomenaal en ideaal voor een autovakantie. Een dagje uitrusten aan het meer van Bled kan men perfect afwisselen met een daguitstap. We sommen enkele ideeën op:

  • Uitstap naar de hoofdstad Ljubljana. De afstand bedraagt 80 kilometer. Ondertussen passeert men ook even langs het meer van Bled. Meer toeristisch, maar ook hier kan men even halt houden en een wandeling maken richting het kasteel.
  • in Ukanc kan men de berglift nemen richting het skistation Vogel. Hier kan men verschillende toppen beklimmen. De dag nadien rust je lekker uit aan het meer.
  • De savicawaterval bereikt men na een klim van meer dan 500 treden. Uitputtend, maar zeker de moeite.
  • De alpenweg richting de Vrsicpas. 25 haarspeldbochten en sommige stukken hebben een stijgingspercentage van 14%. Uitdagend, maar onderweg kan men een hoop natuurlijke wonderen waarnemen. Denk maar aan watervallen, hoge bergen, dalen, spleten en meer. 

Het dynamische karakter van deze streek lokt een hoop toeristen. De ene dag snuif je cultuur op in de hoofdstad en de andere dag probeer je de Triglav te temmen. De regio heeft een hoop te bieden en staat garant voor een veelzijdige vakantie.

Parkeren aan Bohinj

Ook hier merkt men in het hoogseizoen een waar parkeerprobleem op. De plekjes zijn schaars en de tarieven zeer hoog, zeker in het vakantieseizoen. Foutparkeerders treft men overal aan, maar dit is niet de meest verstandige zet. Aan de berglift (Vogel) treft men een hoop gratis parkeerplekken aan. Deze zijn bestemd voor de gebruikers van de liften, maar controle is ook hier nauwelijks te bespeuren. Het valt ook moeilijk te controleren, want gebruikers van de lift vertoeven vaak een ganse dag in de bergen en niemand kan de wagens van de gebruikers onderscheiden met wagens van strandgangers. 

Ribčev Laz is de populairste plek en het is dan ook voornamelijk daar dat de zoektocht naar een parkeerplekje soms moeilijk verloopt. De Johannes de Doperkerk met de brug over het meer is de bekendste plek. Hier zijn ook de meeste faciliteiten (hotels, restaurants, gratis sanitair en mooiere ligweides). Rij wat door en het is opmerkelijk rustiger. Daar is de kans dus ook groter op parkeergelegenheden. 

Logeren aan het meer van Bohinj

Het is een toeristische plek en er zijn dan ook meerdere accommodaties. Denken we maar aan de camping in Ukanc. Meerdere vakantiehuizen treft men aan en ook aan hotels is geen gebrek. Wat ons betreft is het een goed idee om aan het meer zelf te logeren.