Bohinj

Bled

Indien we een site maken omtrent Slovenië, dan kunnen we eigenlijk niet anders dan het meer van Bled vermelden. Het is zowat de best gekende plek van Slovenië en ook toeristen komen er graag. Op deze pagina leggen we uit waarom de meren van Bled en Bohinj leuke plekken zijn om te vertoeven. We vallen meteen met de deur in huis en melden dat de plek magisch is. In het midden van het meer merkt men een eiland op met een barokke kerk. Op een hoge rotsoever ziet men dan weer een statig kasteel en op de achtergrond kan men de Karawanten opmerken. Deze bergketen houdt de koude noordenwind tegen en zorgt het jaar door voor een mild klimaat. De schoonheid van de plek illustreren we met enkele prachtige foto’s:


Er is een 6 kilometer lange promenade waar men kan wandelen en fietsen en men kan ook meerdere strandjes opmerken. In de zomerperiode trekken ook een hoop Slovenen richting de meren om er verkoeling te zoeken. In het hoogseizoen is het er vaak een drukke bedoening. Die drukte begint reeds bij het verlaten van de snelweg. Niet zeldzaam is het dan aanschuiven geblazen richting het meer. Eenmaal ter plaatse kan de zoektocht naar een vrije parkeerplaats beginnen.

De kerk spring meteen in het oog, maar ook het kasteel is kenmerkend voor Bled. Aan de noordoever van het meer kan men het kasteel op een hoogte van 130 meter opmerken. Het werd in 1004 gebouwd in opdracht van de bisschoppen van Brixen. Tegenwoordig is het staatsbezit. Men kan er een uitstekend restaurant vinden met een prachtig zicht en in het museum kan men de historische ontwikkeling van de stad aan de hand van documenten en archeologische vondsten ontdekken.

Er zijn een hoop accommodaties te vinden en ook wat winkels. De eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat het allemaal wat verouderd aanvoelt, zeker de bebouwing rondom het meer. Hoogtijd om met het geld van de toeristen het geheel eens te moderniseren.

Verblijven in Bled?

Het meer van Bled in Slovenië is zeker geen slechte plek om te vertoeven. De centrale ligging in het noorden maakt het organiseren van uitstappen gemakkelijk en laat ons eerlijk zijn: Bled is ook geen lelijke plek om een dagje te verblijven. Eens roeien naar de barokke kerk, het kasteel eens bezoeken en afkoeling zoeken in het meer zijn zaken die je zeker moet hebben gedaan tijdens de rondreis in Slovenië.

Er is echter wel nog een ander meer: Bohinj. Dit ligt zo’n 20 kilometer verder en daar is het ietwat rustiger, kleinschaliger. Ook hier kan men spreken van een centrale ligging en het plannen van uitstappen is dan ook geen probleem. Vaak moet men langs Bled passeren om de snelweg te nemen. Daar kan men dan ook eens uitstappen en wat roeien op het meer. Hoe dan ook: Slovenië is het vakantieland bij uitstek om een rondreis te organiseren en de meren van Bled en Bohinj zijn leuke plaatsen om te verblijven.