Bohinj

Met de auto naar Slovenië

Sommige landen bezoek je het best met de wagen. Slovenië is het perfecte voorbeeld van zo’n land. Idealiter vertoef je minimaal een week in het land en dan kun je toeren van punt A naar punt B en in het beste geval maak je tal van leuke tussenstops. De beste manier om zo’n reis te plannen is door informatie door te nemen. Misschien koppel je de uitstap aan Slovenië aan een reis in Oostenrijk en wens je niet te ver van het thuisfront af te drijven. In dit geval kun je opteren om het noorden van het land te bezoeken. Wat ons betreft is Bohinj dan de beste stek om te vertoeven. Middenin de natuurpracht en bovendien kan men ook nog spreken van een centrale ligging. Uitstappen richting de hoofdstad Ljubljana en de Soça vallei zijn zo geregeld. Enkele tips om de autovakantie goed voor te bereiden.

Aan het meer van Bohinj komt men zeker tot rust. In de omgeving valt een hoop te beleven. Ideaal als uitvalsbasis tijdens een Slovenië rondreis

Autovakantie Slovenië tips

Wijzelf – een jong, actief koppel – hebben de rit naar Slovenië meermaals ondernomen. In het jaar 2018 hadden we meer dan een dag vertraging wegens autopech. In dergelijke gevallen ben je blij dat het mogelijk is om terug te vallen op diensten en verzekeringen.

In Zuid-Duitsland weigerde de wagen plots te remmen. Ik had op dat moment reeds 1000 kilometer zonder problemen getoerd (uiteraard af en toe een tussenstop gemaakt op de snelweg om de benen te strekken). Daar staan we dan: 15 augustus (feestdag) op een pechstrook langs een Duitse snelweg. Gelukkig was ik in het bezit van een Total Assistance kaart en de wagen werd kosteloos naar een garage gesleept (op een feestdag). Met andere woorden: dankzij een (iets duurder) tankbeurtje had ik recht op gratis pechverhelping. De dure herstelkosten en een extra hotelovernachting waren uiteraard voor eigen rekening. Een extra reisverzekering kan dus wel handig zijn. Lees de voorwaarden er op na. De ene verzekering is namelijk de andere niet en wanneer de wagen reeds omnium verzekerd is, dan bieden sommige verzekeringen geen meerwaarde.

Algemene autovakantie tips

Neem op voorhand de route eens door en bekijk ook welke route de GPS voorstelt. Afhankelijk van de drukte kan de GPS de route automatisch wijzigen, maar dit hangt af van systeem tot systeem. Op verschillende routesites kan men de route simuleren en daar worden ook de kosten besproken. Vergeet niet dat men in Frankrijk tol hoeft te betalen. In Oostenrijk en Slovenië is er dan weer een vignet. Naast het vignet kan men ook tolhuizen aantreffen (aan de Karawankentunnel bijvoorbeeld, op de grens van Oostenrijk en Slovenië). Op deze site kan men de routes simuleren en ook de kosten verbonden aan de route. Autosnelwegen mijden kan wat besparen op tol, maar veelal duurt de rit dan een stuk langer.

In het hoogseizoen kan het aardig druk worden op bepaalde wegen. De zogenaamde ‘zwarte weekends‘ staan dan garant voor urenlang fileplezier op de autowegen. Probeer de reis dus dusdanig te plannen dat men het wachten tot een minimum beperkt. Probeer meermaals te stoppen tijdens de rit en strek af en toe de benen. Vermoeid autorijden is niet verstandig. Eventueel kan men ergens halverwege een nachtje overnachten om de rit in twee delen op te splitsen.

De afstand van Brussel naar Bohinj bedraagt 1170 kilometer. Naar Koper – in het zuiden van Slovenië – bedraagt de afstand 1300 kilometer. Mits wat goede voorbereiding kan men de afstand dus in één dag overbruggen en eenmaal ter plaatse kan men met de eigen wagen rondtoeren om de streek te verkennen. Een tussenstop over halfweg inplannen behoort ook tot de mogelijkheden.

Ligging Bohinj

Hoogtijd om de wagen eens te inspecteren op technisch vlak en eenmaal de wagen werd goedgekeurd kan de rit naar het prachtige Slovenië beginnen. Neem de informatie op deze site eens door en voor je het weet staan een hoop daguitstapjes op de agenda. Een dagje vertoeven aan het meer van Bohinj is het ideale middel om tot rust te komen, maar cultuur opsnuiven doe je dan weer in de hoofdstad. In geen tijd sta je ook hoog boven zeeniveau en dan kunnen de bergwandelingen beginnen. Met andere woorden: een prachtige plek met een hoop mogelijkheden. Een autovakantie richting Slovenië is dan ook een goed idee.