Bohinj

Grotten van Skocjan

Een vakantie plannen in Slovenië is een goed idee. Het is een echt natuurland. Met de hoofdstad Ljubljana kan men er ook een culturele trip van maken. Echter, de meeste hoogtepunten van het land zijn verbonden met de natuur. Denken we maar aan de twee mooiste meren van het land en hun kloven (Mostnica en Vintgar). De machtige bergen in de Sloveense alpen trekken ook een hoop wandeltoerisme en in de winter kan men er heerlijk skiën. Voor de volgende bezienswaardigheid moet men ondergronds. De grotten van Skocjan werden door de UNESCO door Werelderfgoed uitgeroepen en ze zijn absoluut een bezoekje waard.

Het is er minder druk dan bij de grotten van Postojna en ze zijn op zijn minst even mooi. De 3,5 kilometer lange kloof gaat op sommige plekken over in grotten. Soms tot 60 meter breed en meer dan 140 meter diep. De rivier de Reka stroomt door de kloof. De rivier is bijna 90 kilometer lang. De eerste 55 kilometer verlopen bovengronds en daarna verdwijnt de rivier voor 34 kilometer onder de grond. Aan de kust komt ze dan weer tevoorschijn. Tijdens de rondleiding kan men genieten van prachtige stalactieten en stalagmieten. Het hoogtepunt van de rondleiding is zonder meer de prachtige waterval. Hoogtijd om dat eens met eigen ogen te gaan bewonderen …

De kostprijs bedraagt 15 à 20 euro en men kan de route enkel per gids bewandelen. Dit neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. De grotten kan men het jaar door bezoeken en dit van 10 tot 17 uur. In de toeristische maanden (juni – september) begint er per begonnen uur een rondleiding. In de iets minder drukke maanden zijn er slechts 3 bezoekmomenten naar de grotten per gids: 10u, 13u en 15u(30).