Bohinj

Ljubljana

Centraal gelegen in Slovenië kan men de hoofdstad Ljubljana aantreffen. Tijdens een autorondreis is de kans groot dat de hoofdstad eens wordt bezocht. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het geen wereldstad is. Men kan het niet vergelijken met een Parijs, Rome of Madrid. De stad is charmant, maar klein. Zie het als een Brugge, een Gent. Tijdens een sportieve vakantie kan een bezoek aan Ljubljana worden gezien als een soort van rustdag. Men kan er wat slenteren doorheen het charmante centrum, het kasteel eens bezoeken en heerlijk dineren.

Ligging in Slovenië

Dankzij de centrale ligging van de hoofdstad kan men best gemakkelijk plannen. Het meer Bohinj ligt op zo’n 80 kilometer. Gewoon even de snelweg volgen, parking zoeken en de ontdekkingstocht kan beginnen. Zoek op voorhand een park & ride. De parkeerplekjes in het centrum zijn schaars en bovendien kan men op vele plekken maximaal 2 uur parkeren. Ondergrondse parkeergarages en randparkings in combinatie met openbaar vervoer bieden de oplossing.

Hoogtepunten

Gezien de kleine oppervlakte van de stad is een citytrip richting Ljubljana eigenlijk niet aan de orde. Men kan er gemakkelijk een halve à 1 dag vullen, maar voor de rest zal men de aandacht moeten vestigen op de prachtige omgeving. Enkele foto’s en een korte beschrijving van de voornaamste bezienswaardigheden:

Het Sloveense woord voor liefde (ljubezen) is verweven in de naam van de hoofdstad. Romantischer wordt het niet! De stad telt nog geen 300000 inwoners en is dus – zeker Europees gezien – een kleine hoofdstad. Het centrale plein van de stad (Presernov trg) is de ontmoetingsplek. Uit alle windrichtingen komen autoluwe straten samen op dit plein. Daar kan men trouwens het symbool van de stad aanschouwen: de drievoudige brug. De markt, kerken, het kasteel, de universiteit en het nationale museum zijn andere bezienswaardigheden. Deze charmante plek is zeker een daguitstap waard!

Onze tip

We raden je aan om ergens een accommodatie te boeken in de buurt van het meer van Bled of het meer van Bohinj. Daar kan men dan een daguitstap organiseren richting de hoofdstad. Nadien kan men terug afzakken richting de meren en er de rust van Slovenië ervaren.