Bohinj

Piran

De stad Piran kan men op de monumentenlijst vinden. Het is de meest romantisch stad van Slovenië en het is gelegen op een schiereiland, omringd door de zee. De stad was van 1283 tot 1797 onderdeel van het Venetiaanse stadsrepubliek. De stad bleef goed bewaard en hedendaags kan men deze geschiedenis nog goed opmerken. Op de gevels van gebouwen, op fonteinen en pleinen treft men symbolen aan die verwijzen naar het historische verleden. De Italiaanse invloeden zijn ook goed zichtbaar. Men waant zich eigenlijk in Italië.

Het romantische Piran

De ‘parel van de Adriatische Zee’ ligt niet zo ver van de Sloveense Alpen. Zo merkt men de veelzijdigheid van het land goed op. Eerst de natuurpracht bewonderen en vervolgens het rustige kustplaatsje bezoeken. Het oude stadscentrum is best klein en de meeste hoogtepunten komt men ook automatisch tegen tijdens een stadswandeling. Het centrale, autovrije Tartiniplein is een streling voor het oog.

Piran bezoeken?

De Sloveense Alpen kan men bezoeken en indien er voldoende tijd is, dan raden we je aan om via de hoofdstad – Ljubljana – door te rijden richting de kustlijn van Slovenië. Indrukwekkend lang is deze kustlijn niet, maar men kan er wel een hoop gezellige stadjes opmerken. Piran is het meest bijzonder. Een logeeradres in de buurt scoren is dan ook een verstandige zet.

Men kan dan een daguistap plannen richting Izola en Koper. Ook Koper beschikt over autoluwe straten en pleinen. Immers, het oude centrum is met een dam afgescheiden met het vasteland. De fraaie Venetiaanse gebouwen zijn ook hier een streling voor het oog.