Bohinj

Soça vallei 

Wanneer er wordt gezocht naar informatie aangaande Slovenië, dan is de kans groot dat het Soçadal telkenmale bovenaan te vinden is in lijstjes van mooiste bezienswaardigheden. Op deze site behandelen we grotendeels het meer van Bohinj (ook zo’n prachtige plek). Een uitstap richting de natuurpracht van het Soçadal plannen is dan ook zo geregeld. Slovenië is qua oppervlak een klein land en de twee zaken liggen ook nog eens vlakbij elkaar. Hoogtijd om dit alles eens te bekijken. Eerst en vooral: de ligging.

Het prachtige dal kan men in het noorden van het land vinden, in de Sloveense alpen. Personen die vaak hun zomervakantie doorbrengen in Oostenrijk kunnen eens opteren om richting Slovenië te rijden. Qua afstand en kostprijs is het allemaal zo goed als hetzelfde. Slovenië verdient zeker een kans.

Het begin van de bergpas

We raden je aan om de GPS in te stellen op Kranjska Gora. Daar kan men beginnen aan de bergrit richting de Vrsicpas. De pas is 1611 meter hoog en de weg naar de top is hard. De alpenweg telt 25 haarspeldbochten en het stijgingspercentage loopt op tot 14%. Geregeld zie je een eenzame fietser sterven in het zadel. Het moet een zalig gevoel geven indien men de top bereikt. Per wagen is het gemakkelijker. Onderweg zijn er een hoop tussenstops. We sommen enkele zaken op:

Het Jasnameer bereikt men reeds na 2 kilometer rijden. Het bronzen beeld van een mythische steenbok met gouden hoorns kenmerkt deze plek. Aan het meer met kristalhelder water kan men even pauzeren. Op een warme zomerdag is een duik nemen in het frisse water een verstandige zet.

Nog eens 4 kilometer verder ziet men langs de kant van de weg een Russische kapel. Ook een graf van ‘de onbekende soldaat’ kan men aanschouwen. Het herinnert aan de meer dan duizend Russische krijgsgevangen die stierven bij de aanleg van de weg in opdracht van het Keizerlijke Oostenrijk.

Na een hoop bochtenwerk bereik je na nog eens dik 10 kilometer de Vrsicpas op 1611 meter hoogte. De Triglav – hoogste berg van Slovenië met zijn 2864 meter – en de Mojstrovka (2366 meter hoog) flankeren de bergpas. Hier kan men even op adem komen en wat rondwandelen.

Eenmaal boven is het tijd om terug verder te rijden richting het Socadal. Er zijn een hoop bochten en deze zijn genummerd. Bij bocht 49 kan men de Socabron even bezoeken. Een steil, gemarkeerd bospad moet worden overwonnen. Het laatste stuk is klauterwerk. Staalkabels begeleiden je naar de bron. De waterval kan in de zomer wel wat teleurstellend zijn. Een klein straaltje water kan men opmerken. Toch loont het klauterwerk de moeite. Eenmaal de weg werd hervat, kan men nog een tussenstop maken bij volgende hoogtepunten:

  • In het dropje Trenta kan men de botanische tuin Alpinum Juliana bezoeken.
  • Trogkloof
  • Kluze
  • Bovec, de plaats voor buitensporttoerisme.

Soçadal bezoeken

De weg richting Bohinj is vervolgens lang, zeer lang. Via een hoop secundaire wegen bereikt men het meer. Reken gerust op een daguitstap. Probeer de uitstap richting het dal te plannen onder een stralende zon. Wolken kunnen nogal eens blijven hangen in een dal en dat zou betekenen: veel regen en wolken die het prachtige zicht belemmeren. Op voorhand dus even de plaatselijke buienradar bekijken alvorens de bergen in te trekken.